Victoria's Secret - brána do světa modelingu!


Jsou modelky oběti módního průmyslu?

04.06.2009 15:54

Práce v modelingu je snem mnoha dívek a žen. Některé si ale neuvědomují, co proto musí všechno podstoupit, tak to vzdají. Ale malá část z nich dokáže ochotně obětovat cokoli - zdraví a dokoce i život.

Když se na mole procházejí útlé modelky, v sexy ženských přilnavých modelech, je to ještě v pořádku. Ovšem ve chvíli, kdy návrhářské kreace skrývají těla dívek, které kůli extrémní štíhlosti ztraltily své ženské funkce na úkor poškození zdraví, přestává to být sranda.

V reakci na nedávná úmrtí podviživených modelek Akademie pro poruchy příjmu potravy (AED - Academy for Eating Disorders) vypracovala pravidla, kterými se snaží podopným případům v budoucnu zabránit.

Nejdůležitější je, aby se jimi začaly řídit špičky módního průmyslu - návrháři, módní redaktoři, modelingové agentury. Tedy ti, jejichž “diktát” nutí modelky k extrémně štíhlým postavám. Do světa módních přehlídek dnes vstupují už i třináctileté a čtrnáctileté dívky. Není možné nechat rozhodování na nich. Nejsou na to mentálně ani fyzicky vyspělé a neuvědomují si, jakou cenu mohou za svůj úspěch zaplatit.

Pravidla navrhovaná AED

- Vymezit věkový limit od šestnácti let jako nejnižší věk modelek, a tím zmírnit ultra - štíhlého kritéria ženské krásy na dívky v adolescenci.

- Přijmout limit minimálního BMI (Body Mass Index) 18,5 kg/m2 pro ženy a muže starší 18ti let. Podle tohoto kritéria by například modelka měříví 175 musela vážit víc než 57,3 kg, protože váha spadající pod tento limit je Světovou zrdavotnickou organizací považována za podváhu.

Pro modelky ve věkovém pásmu 16-18 stanovení minimálního BMI odpovídající desátému procentilu BMI pro daný věk a pohlaví ( váha spadající pod tento limit je považována za podváhu). Například 16ti letá modelka by měla mít minimální BMI 17,4 kg/m2, tzn. při 175cm výšky váha nejméně 53,3 kg.

- Zavedení nezávislých lékařských osvědčení potvrzujících, že zájemci o práci v modelingu netrpí poruchou příjmu potravy nebo podobnou zdravotní komplikací.

- Cíleně vyhledávat modelky, u nichž je indikována lékařská pomoc a nabízet jim vhodná a citlivá řešení.

- Ve všech odvětvích módního průmyslu odrazovat od nevhodných způsobů regulace váhy, jakými jsou např. záměrně vyvolané zvracení, použivání projímadel, diuratik a léků na hubnutí. Zvyšovat vzdělávací iniciativy zaměřené na studující se zájmem o práci v modelingu, na profesionální modelky, jejich agenty a zaměstnavatele tak, aby byla omezena mnohočetná zdravotní rozika nezdravých způsobů kontroly tělesné hmotnosti.

- Zvýšit komunikaci s reklamními agenturami a podnětovat obsazování reklamních kampaní modelkami vizuálně odpovídajícímu svěmu věku a realitě. Omězovat nepřirozené pořítačové úpravy vizáže modelek v časopisech  určených pro dospívající adolescenty.

- Zcela zakázat technologie k manipulaci s fotografiemi, které uměle zeštíhlují postavy modelek.

- Na módních přehlídkách i fotografiích prezentovat modelky všech typů a postav a konfekční velikostí. Tímto přístupem, který naplno využil rozmanitosti módy, rozšířit všeobecné vnímání lidské krásy o muže a ženy rozdílných somatických typů.

- Šířit mezi zájemci o modeling, modelkami a širší veřejností výše zmíněné informace o taktikách reklamního průmyslu.

- Spolupracovat s politiky, investory a organizacemi zabývajícími se poruchami příjmu potravy

—————

Zpět


Anketa

Jakou velikost oblečení máš?

XS
(18)
18%

S
(23)
23%

M
(16)
16%

L
(15)
15%

XL
(14)
14%

XXL
(14)
14%

Celkový počet hlasů: 100


Co říkáš na ,, Pravidla navrhovaná AED '' ?

Datum: 05.06.2009

Vložil: Lilly

Titulek: Pravidla AED

Já s tím souhlasím. :)

—————